Terug

Melktaxi en mixers

Item 1-14 van 14 in totaal item(s)

Melk verstrekken met een melktaxi of melkmixers 

Melk verstrekken aan kalveren is een arbeidsintensieve taak, waarbij u voldoende alert dient te zijn. Echter zijn er voldoende technische hulpmiddelen die het melkbereidingsproces vereenvoudigen. De keuze varieert van melktaxi’s tot melkmixers. De melktaxi onderscheidt zich van de melkmixer met voorgeprogrammeerde doseerhoeveelheden en een overzichtelijke weergave van de hoeveelheid toe te voegen melkpoeder en water voor de juiste concentratie. 

Temperatuurregulatie in de melktaxi of melkmixers 

Daarnaast kan een mobiele melktaxi of melkmixer de temperatuur van de melk ook tijdens het rijden en voeren constant houden. Zo krijgt elk kalf melk van de juiste drinktemperatuur. Ook gedurende het aanmaken van de melk kan een optimale temperatuur nagestreefd worden. 

Zowel melktaxi’s als melkmengers zijn in diverse formaten verkrijgbaar. Voor elke bedrijfsgrootte is een passend model te vinden. Houd hierbij rekening met het aantal kalveren die aan de melk zijn in de drukste periode van het jaar, en de verwachte groei van de kalveren. 

Aandachtspunten melkbereiding met een melktaxi of melkmixers

Een routineuze wijze van melkbereiding kan problemen in de kalveropfok voorkomen. Een aantal aandachtspunten van de melkbereiding worden hieronder samengevat: 

  1. Concentratie: vaak is er verwarring tussen het aantal liters aangemaakte melk en het aantal toegevoegde liters water. Als namelijk 150 gram melkpoeder wordt toegevoegd aan 0,85 liter water, heeft de aangemaakte een concentratie van 150 gram per kilogram melk. Terwijl als 150 gram melkpoeder wordt toegevoegd aan 1,00 liter water, heeft de aangemaakte melk een concentratie van slechts 130 gram per kilogram melk. Lees daarom aandachtig de richtlijnen op de melkpoederzak door. 
  2. Temperatuur: bij de aanmaak van de melkpoeder is het belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft, zodat de toegevoegde melkpoeder goed oplost. Bij warm aan te maken melkpoeders wordt een aanmaaktemperatuur van 45 – 50 ⁰C geadviseerd. Bij een te lage temperatuur lost het melkpoeder slecht op en bij een te hoge temperatuur(>70 ⁰C) worden eiwitten en mineralen in de melk beschadigd. De temperatuur van de bereidde melk die het kalf drinkt dient 39 ⁰C te zijn*.
  3. Mengen: uiteraard dient de melk goed gemengd te worden. Niet opgeloste melkpoeder is ongewenst, vanwaar het gebruik van een melkmixer is aangewezen. 

*Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de transporttijd dient de aanmaak temperatuur hoger te zijn. Controle van de temperatuur van de melk tijdens de melkbereiding en op het moment dat het kalf drinkt, leert of bijsturing noodzakelijk is.