Terug

Melk aanzuren

Item 1-5 van 5 in totaal item(s)

Melk aanzuren ideaal voor het onbeperkt verstrekken van kalvermelk

Organische zuren worden al een geruime tijd ingezet als voederadditief. De organische zuren worden ingezet, om enerzijds de bacteriegroei in de melk te remmen en anderzijds om de vertering van de melk te stimuleren. Met behulp van de zuurproducten van Kalfshop.nl, is het mogelijk om een onbeperkt voersysteem toe te passen.

Melk aanzuren in de praktijk 

Organische zuren worden al een geruime tijd breed ingezet als voederadditief in de veevoederbranche. Desondanks wordt het gebruik van vloeibare organische zuren wegens de schadelijke eigenschappen beperkt. In de praktijk wordt de melk vaak aangezuurd, om enerzijds de bacteriegroei in de melk te remmen en anderzijds om de vertering van de melk te stimuleren. 

Het toegevoegde zuur in de melk belemmert de groei van bacteriën, wanneer het in de juiste verhouding toegepast wordt. Door de melk die aan kalveren gevoerd wordt aan te zuren, verlaagd de pH van de melk tot een pH van vijf of zes, een niveau dat niet bevorderlijk is voor de groei van bacteriën. Een lagere pH is niet gewenst voor de smakelijkheid van de melk. 

Daarnaast verlaagd het toegevoegde zuur in de melk, de pH in de darmen van het kalf. Dit verbeterd de vertering en de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Het doel bij het aanzuren van de melk is, om een hogere melkopname door een smakelijkere melk te genereren en daarmee een hogere groei te realiseren.

Op welke wijze kunt u de melk aanzuren? 

Voor het aanzuren van melk zijn verschillende methoden beschikbaar, zowel in poeder als vloeibare vorm. Bij melk met magere melkpoeder is het aanzuren een punt van aandacht. Te veel zuur in korte tijd toevoegen leidt tot uitvlokking van de melk, waardoor de melk ongeschikt is voor consumptie. Dit is te voorkomen door het zuur geleidelijk aan te mengen in de kalvermelk. Doseer daarnaast niet meer dan in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing wordt aangegeven. 

De voordelen van het aanzuren van melk 

Het aanzuren van de melk brengt een aantal voordelen met zich mee: 

  1. Melk is langer houdbaar, doordat er geen bacteriën in de melk kunnen groeien
  2. Een betere vertering
  3. Een betere beschikbaarheid van voedingsstoffen voor het kalf