Terug

Kalverdiarree

Item 1-13 van 13 in totaal item(s)

Kalverdiarree? Weg ermee!

Herkent u dat een kalf met diarreeproblemen? De oorzaken kunnen tweeledig zijn, namelijk non-infectieus en infectieus. Bij diarreeverschijnselen bestaat de kans dat het kalf kan uitdrogen. Om dit te voorkomen heeft Kalfshop.nl verschillende rehydratiemiddelen in het assortiment opgenomen. Met behulp van deze middelen, wordt het kalf ondersteunt met vocht, energie en een buffer om de verzuring te corrigeren. 

Focus op voorkomen en behandeling van kalverdiarree 

In de eerste levensmaanden van het kalf is diarree één van de meest voorkomende aandoeningen. De financiële impact van diarree is aanzienlijk, doordat kalveren sterven óf minder snel groeien door blijvende schade. De impact is nog een lange tijd zichtbaar, andere kosten zijn de extra arbeid en eventuele kosten van de dierenarts. 

De oorzaken van diarree zijn tweeledig, non- infectieus en infectieus. Voerroutines en voerverstrekking spelen een belangrijke rol bij beginnende non- infectieuze diarree. In de meeste gevallen wordt infectieuze diarree bij de jongste kalveren, veroorzaakt door bacteriën. Bij oudere kalveren zijn virussen zoals Rota en Corona, bacteriën of parasieten de grootste boosdoeners. 

Rehydratiemiddelen tegen kalverdiarree 

Een rehydratiemiddel is een vloeistof bestaande uit water met zouten en suikers die bij uitdroging wordt toegediend om de vocht- en zoutbalans in kalveren te herstellen. Het middel wordt gebruikt in gevallen van (ernstige) diarree, waarbij de kans bestaat dat het kalf uitdroogt. Het toedienen van water zonder toevoegingen, heeft geen tot weinig effect. De toegevoegde zouten en suikers zorgen ervoor dat de opname van water door het lichaam wordt vereenvoudigt. De zouten en suikers worden opgenomen door de darmen, waarbij water wordt meegetrokken. Hierdoor neemt het vochtgehalte in het kalf toe, waarbij de uitdroging wordt tegengegaan. 

Wat heeft een kalf met diarreeverschijnselen nodig? 

Kalveren met diarree zijn uitgedroogd, verzuurd en hebben te maken met een energietekort. Vanwaar het belangrijk is dat kalveren worden ondersteund met vocht, energie en een buffer om de pH te corrigeren. 

  1. Vocht: het aandeel vocht wat opgenomen wordt door de darm, wordt bepaald door het aandeel natrium in de elektrolyten – mix. 
  2. Buffer: door de productie van melkzuren en andere zure stoffen, verzuurt een kalf. De mate van de bufferende werking van de elektrolyten – mix wordt uitgedrukt in de SID – waarde. Hoe hoger deze SID – waarde, hoe beter een elektrolyten – mix buffert. Een SID – waarde van meer dan 60 wordt aanbevolen. 
  3. Energie: een kalf is daarnaast afhankelijk van melk voor de energievoorziening. Dit wordt ook wel uitgedrukt in de NETTO energie. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer energie de elektrolyten – mix bevat.