Terug

Melkbereiding

Item 1-24 van 24 in totaal item(s)

Melkbereiding: "neem er de tijd voor"

Melk is het belangrijkste voedingsmiddel voor het jongste kalf. Daarbij geldt dat de melk goed bereidt dient te worden. De belangrijkste aandachtspunten tijdens de melkbereiding zijn de concentratie, temperatuur en het mengproces. Kalfshop.nl heeft diverse melktaxi’s, mengers en toebehoren toegevoegd aan het assortiment, om een goede melkbereiding te kunnen garanderen. 

Melkbereiding en aanbieden van melk aan het kalf 

Melk is voor het jonge kalf het belangrijkste voedingsmiddel. Het spijsverteringsstelsel is volledig ingesteld op de vertering van melk. De melk komt terecht in de lebmaag. Vanaf enkele dagen na de geboorte is daar een zuur milieu aanwezig. Onder invloed van zuur en enzymen wordt een deel van de eiwitten in de melk gesplitst. De gesplitste producten, ook wel aminozuren, worden door het kalf opgenomen en gebruikt voor de groei.

De samenstelling van kunstmelk is constant en uitgebalanceerd. Het bevat alles wat een kalf nodig heeft, zoals energie, eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Door het lagere vetpercentage in de kunstmelk heeft het kalf minder snel een verzadigd gevoel. Hierdoor neemt het kalf meer en sneller ruwvoer en krachtvoer op. 

Aandachtspunten melkbereiding 

Een routineuze wijze van melkbereiding kan problemen in de kalveropfok voorkomen. Een aantal aandachtspunten van de melkbereiding worden hieronder samengevat: 

  1. Concentratie: vaak is er verwarring tussen het aantal liters aangemaakte melk en het aantal toegevoegde liters water. Als namelijk 150 gram melkpoeder wordt toegevoegd aan 0,85 liter water, heeft de aangemaakte een concentratie van 150 gram per kilogram melk. Terwijl als 150 gram melkpoeder wordt toegevoegd aan 1,00 liter water, heeft de aangemaakte melk een concentratie van slechts 130 gram per kilogram melk. Lees daarom aandachtig de richtlijnen op de melkpoederzak door. 
  2. Temperatuur: bij de aanmaak van de melkpoeder is het belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft, zodat de toegevoegde melkpoeder goed oplost. Bij warm aan te maken melkpoeders wordt een aanmaaktemperatuur van 45 – 50 ⁰C geadviseerd. Bij een te lage temperatuur lost het melkpoeder slecht op en bij een te hoge temperatuur(>70 ⁰C) worden eiwitten en mineralen in de melk beschadigd. De temperatuur van de bereidde melk die het kalf drinkt dient 39 ⁰C te zijn.*
  3. Mengen: uiteraard dient de melk goed gemengd te worden. Niet opgeloste melkpoeder is ongewenst, omdat dit zorgt voor een verminderde opname en vertering van de melk. Echter bij een te lange mengtijd, beschadigen de vitaminen en is er een slechtere eiwitvertering. 

*Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de transporttijd dient de aanmaak temperatuur hoger te zijn. Controle van de temperatuur van de melk tijdens de melkbereiding en op het moment dat het kalf drinkt, leert of bijsturing noodzakelijk is.