Terug

Hygiene

Item 1-24 van 67 in totaal item(s)

Goede hygiëne, optimale opfok van kalveren

Kalveren hebben een beperkte weerstand. Daarom is het belangrijk dat kalveren vanaf de geboorte tot en met het spenen zo min mogelijk in contact komen met virussen, bacteriën en parasieten. Door het consequent uitvoeren van hygiënische maatregelen neemt de infectiedruk bij kalveren af. Met het assortiment van Kalfshop kunt u de hygiëne binnen de kalveropfok waarborgen. 

Meer aandacht voor hygiëne in de kalveropfok 

Om ervoor te zorgen dat kalveren zo weinig mogelijk in aanraking komen met de risicovolle virussen, bacteriën en parasieten, is het belangrijk om een goed hygiënemanagement in acht te nemen. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn: de geboorte, biest en melk, huisvesting, voer en water. 

Hygiëne, waar kunt u op letten? 

Vanaf het allereerste moment dat een kalf geboren wordt, dient er aandacht te zijn voor de leefomgeving. Een kalf die geboren wordt in een schone omgeving, zal niet direct in aanraking komen met bacteriën. 

Als het kalf vervoerd wordt van de afkalfstal naar de eenlinghuisvesting, dient ook hier hygiënisch gewerkt te worden. De kalvertaxi of kruiwagen dient te allen tijde ontsmet te worden voor gebruik. Maakt u gebruik van een kruiwagen? Houd deze dan ook speciaal voor deze zaken en gebruik diezelfde kruiwagen niet om de stal mee uit te mesten. 

Daarnaast geldt ook dat een kalf gehuisvest dient te worden in een hok die grondig gereinigd en ontsmet is. Als dit hok minimaal een week heeft leeggestaan, zal de overdracht van eventuele ziekteverwekkers zijn teruggedrongen. Want bacteriën waar het kalf niet mee in aanraking komt, kan het kalf ook niet ziek maken. 

Onderdeel van hygiëne beleid: Voorkom insleep en versleep van ziekten op uw bedrijf

Op verschillende manieren kunt u infectieziekten en andere aandoeningen binnenkrijgen op uw bedrijf. Dit kan door: aanvoer  van dieren, aanvoer van mest en voer, via erfbetreders(veehandelaar, veetransporteur, inseminator, dierenarts, vertegenwoordigers), of via materialen. 

Wanneer ziektekiemen eenmaal op uw bedrijf aanwezig zijn, is het belangrijk om eventuele verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij spelen de volgende zaken een belangrijk rol: 

  1. Algehele hygiëne op het erf
  2. Hygiëne van kalveren en de leefomgeving van de kalveren 
  3. Structuur in werk- en looplijnen 
  4. Mogelijkheid tot reinigen van de laarzen en schoeisel
  5. Het bestrijden van ongedierte 

Kortom een goede start van het kalf, begint bij het waarborgen van een goede hygiëne binnen de kalveropfok.